Watermeloen pizza

Ingrediënten

– Watermeloen
– Yoghurt (of soya-yoghurt in het geval van lactose-intolerantie of allergie)   
– aardbei
– banaan
– bosbessen
– kokosschaafsel. 

Deze watermeloen pizza is super voor op feestjes! Maar ook als gezonde traktatie op school of crèche, om daar ter plekke op te smikkelen. De watermeloen is de pizza bodem en de yoghurt de “saus”. Net als echte pizza’s kun je daar bovenop met van alles variëren!

Bron: Fitgaaf

 

 

Anijsbroodjes

Deze zelfgemaakte anijsbroodjes gaan als warme broodjes over tafel.

6 personen 30+ minuten nagerecht

Ingrediënten:

  • 100 ml halfvolle melk
  • 1/3 pak ( ±150 gram) bruinbrood mix
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels gestampte muisjes
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine

Bereiding

Verwarm de melk tot lauwwarm.

Doe de broodmix in een kom en meng er het anijszaad, de basterdsuiker en de helft van de gestampte muisjes door.

Kneed het met de melk en de margarine tot een soepel deeg. Leg de deegbal in de kom en laat hem afgedekt 10 minuten rijzen.

Vorm er 6 broodjes van en leg ze op de bakplaat.

Laat de broodjes afgedekt met een schone theedoek 30 minuten op een warme plaats rijzen.

Warm de oven voor op 200° C.

Bak de broodjes in ca. 15 minuten gaar en lichtbruin.

Neem ze uit de oven, bestrijk de nog hete broodjes met water en bestrooi ze met de rest van de gestampte muisjes.

Laat ze afkoelen.

Bron: Voedingscentrum

Appeltaartbolletjes

15 personen 0-15 minuten nagerecht

Ingrediënten

  • 50 gram rozijnen
  • 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • 25 gram dadels, zonder pit
  • 100 gram havermout
  • 2 theelepels koek- of speculaaskruiden
  • 1 appel

Bereiding

Was de rozijnen en laat ze 10 minuten in wat water wellen.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Laat zet afkoelen en hak ze klein.

Snijd de dadels in kleine stukjes.

Laat de rozijnen uitlekken.

Doe de havermout met de koek- of speculaaskruiden in een kom en voeg de dadels en de rozijnen toe.

Was de appel en rasp hem met een handrasp. Voeg direct toe aan het havermoutmengsel.

Kneed het mengsel met de hand tot een soepel deeg.

Vorm er balletjes van en wentel ze door de gehakte amandelen.

Bron: Voedingscentrum

Rauwkost met paprikadip

Bospeen, komkommer, bleekselderij, rettich, radijsjes schoonmaken en in repen of stukken snijden: super simpel, lekker en samen in een bakje of kopje ziet het er nog kleurrijk en gezellig uit. Nóg lekkerder met onze paprikadip!

2 personen 0-15 minuten voorgerecht

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 halve walnoten
  • ½ eetlepel olijfolie
  • gerookt paprikapoeder
  • citroensap
  • stuk komkommer
  • 6 radijsjes
  • 1 bospeen
  • stuk rettich

Bereiding

Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.

Bak de paprika in de olie zacht. Pers het teentje knoflook er over. Bak de walnoten kort mee.

Pureer dit met een staafmixer of in de keukenmachine fijn. Maak de puree op smaak met gerookt paprikapoeder en wat citroensap.

Was de groente en snijd de komkommer, de bospeen en de rettich in repen. Leg de groente op een bord en geef de paprikadip er bij.

Bron: Voedinscentrum

Geroosterde kikkererwten

10 personen 15-30 minuten voorgerecht

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • peper
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Warm de oven voor op 200° C.

Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat ze goed uitlekken. Dep de kikkererwten droog met keukenpapier.

Meng er naar smaak paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en de olijfolie door.

Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier bekleed bakblik en rooster ze 15 minuten. Schep ze een keer om en laat ze nog 5 – 10 minuten bakken tot ze knapperig zijn.

Popcorn

4 personen 0-15 minuten

Ingrediënten

  • 1 theelepel olie
  • 50 gram pofmaïs
  • 1 theelepel cajunkruiden of (gerookt) paprikapoeder of ras el hanout of knoflookpoeder

Bereiding

Laat een (braad)pan met een dikke bodem en een passend deksel heet worden op het fornuis of op de barbecue. Bestrijk de bodem met een beetje olie.

Strooi er een hand pofmaïs in en doe het deksel op de pan. Laat de maïs in een paar minuten poffen. Wacht tot het pofgeluid grotendeels is gestopt. Neem de pan van het vuur.

Strooi er wat cajunkruiden, (gerookt) paprikapoeder of ras el hanout over.

 

Bron: Voedingscentrum

Snel en gezond