De criteria van een gezondere supermarkt koppelen we aan de 5 P’s, plaats, prijs, promotie, product en personeel.

1. Een watertappunt (verplicht voor zilver en goud)

Klanten kunnen gratis een glaasje water drinken in de supermarkt, bijvoorbeeld door een watertappunt bij de koffiecorner. (promotie)

2. Gratis groente of fruit voor de kleintjes (verplicht voor zilver en goud)

In de supermarkt is gezond aanbod van groente of fruit, bijvoorbeeld een mandje waar de kinderen iets uit mogen pakken en het op mogen eten tijdens of na het winkelen. (promotie)

3. Bijdrage leveren aan lokale JOGG activiteiten en/of gezonde sponsoring (verplicht voor zilver en goud)

De supermarkt werkt samen met JOGG om gezondheid te stimuleren. Dit doen ze door bijvoorbeeld supermarkt rondleidingen, sponsoring van gratis fruit bij evenementen etc. (personeel)

4. Gezonde kassa’s (minimaal 1 kassa voor zilver, alle kassa’s voor goud)

Bij de kassa wordt alleen gezond aanbod geplaatst. Houd hierbij de schijf van 5 (voedingscentrum) aan, denk aan zakjes noten of fruit, maar ook aan niet eetbare artikelen. (plaats)

5. Gezond alternatief bij feestdagen

Bij feestdagen (zoals avond4daagse, Sinterklaas, Pasen) wordt er een gezonde keuze als alternatief aangeboden (zowel bij de promotieplekken als in het schap). Bijvoorbeeld bij de chocolade paaseitjes ook echte eieren plaatsen (promotie)

6. Een gezond weekgerecht

Elke maand wordt er een gezond gerecht gepromoot. Dit kan met menukaartjes, aanbiedingen en op social media. Een gezond menu bevat minimaal 200 gram groente p.p., geen of een kleine portie vlees of vis en volkorenproducten. (promotie/prijs)

7. Personeel scholen in de gezonde keuze

Het personeel wordt geschoold over wat de gezonde keuze is en de schijf van 5. Dit kan door middel van een poster in de kantine en/of flyers. De supermarkt kan ook scholing over gezonde voeding en etiketten aanvragen. (personeel)

8. Gratis groente en fruit in de personeelskantine

Gezondheid voor eigen personeel. (personeel)

9. Gezonde route voor kinderen

In de supermarkt is een gezonde route aangegeven voor kinderen. Bijvoorbeeld met een speurtocht.

10. Beloningssysteem voor aankoop gezonde producten

Sparen voor gratis groente en fruit of een kortingsbon voor een leuk Drents uitje bij aankoop van gezonde producten. Maand inrichten voor Drenthe. (promotie)

11. Promotiemateriaal voor gezonde keuzes

Een nudge die naar het kopen van producten uit de schijf van 5 leidt (promotie)

12. Kookdemonstraties/-workshops

Het geven van kookdemonstraties/-workshops met gezonde producten in de supermarkt, waardoor mensen bewust worden van gezonde keuzes en makkelijk een gezond menu kunnen bereiden. (personeel)

Direct aanmelden