De gezondere supermarkt stimuleert haar klanten een gezondere keuze te maken en zorgt er voor, door winkelinrichting, aandachtstrekkers en passende aanbiedingen, dat de klant deze keuze ook makkelijker maakt. Bijvoorbeeld door het gezond in richten van de aanbiedingsmanden bij de kassa. Vaak ligt hier snoepgoed, chips of koekjes in, juist door deze impulsaankoopplekken gezond in te richten helpt u de klant naar de gezondere keuze. Daarnaast kunt in de grote schappen de gezondere keuze uitlichten door gebruik te maken van onze schapskaartjes. In het chipsvak kan deze bijvoorbeeld geplaatst worden bij de popcorn.

Samen met de lokale JOGG-regisseur en Retrospect Boekproducties kan de supermarkt werken aan een gezondere supermarkt en het behalen van het certificaat. Een supermarkt kan gaan voor brons, zilver of goud, afhankelijk van de (hoeveelheid) criteria waaraan ze willen werken.

Certificering:

1. Brons

Een supermarkt moet gebruik maken van de schapkaartjes met gezondere keuzes en voldoen aan criteria 1, 2 en 3 + 1 zelfgekozen criteria.

2. Zilver

Een supermarkt moet gebruik maken van de schapkaartjes met gezondere keuzes en voldoen aan criteria 1, 2, 3 en 4 (minimaal 1 kassa) + 2 zelfgekozen criteria.

3. Goud

Een supermarkt moet gebruik maken van de schapkaartjes met gezondere keuzes en voldoen aan criteria 1, 2, 3 en 4 (alle kassa’s) + 6 zelfgekozen criteria.

Deelnemende supermarkten moeten angeven welke certificaat ze willen behalen. Vanuit Drenthe gezond vindt de beoordeling plaats, door een mysterie supermarkt bezoek. Wanneer een supermarkt voldoet aan de criteria zal er in juni een feestelijk moment plaatsvinden waarbij uitreiking is van het certificaat. De supermarkten krijgen een sticker en poster om zichtbaar te kunnen ophangen in de winkel. Het certificaat is een jaar geldig. Na een jaar krijgt de supermarkt opnieuw bezoek om te kijken of ze nog steeds aan de voorwaarden voldoen om een nieuw certificaat krijgen. Uiteraard kan een supermarkt zelf werken aan het verhogen van het certificaat.

Direct aanmelden