Een gezondere supermarkt stimuleert haar klanten een gezondere keuze te maken en zorgt er door winkelinrichting, aandachtstrekkers en passende aanbiedingen voor dat de klant deze keuze ook makkelijker maakt.

Een mooi voorbeeld zijn de aanbiedingsmanden bij de kassa, vaak ligt hier snoepgoed of koekjes, juist door deze impulsaankoopplekken gezond in te richten helpt u de klant naar de gezondere keuze. Daarnaast is het de bedoeling dat men in het grote schap de gezonde keuze kan onderscheiden door gebruik te maken van schapkaartjes met de ‘gezondere keuze’. In het chipsvak kan deze bijvoorbeeld geplaatst worden bij de popcorn.

Tijdsplanning

Datum Actie
September Herstart Campagne
September-December Intakes en implementatie
31 December 2020 Deadline inschrijven voor de eerste ronde
Januari 2021 Bezoek mystery shopper
Februari 2021 Uitreiking certificaten

Samen met de lokale JOGG-regisseur en Retrospect Boekproducties kan de supermarkt werken aan een gezondere supermarkt en het behalen van het certificaat. Een supermarkt kan gaan voor brons, zilver of goud, afhankelijk van de (hoeveelheid) criteria waaraan ze willen werken.

Certificering:

1. Brons

Een supermarkt moet gebruik maken van de schapkaartjes met gezondere keuzes en voldoen aan criteria 1, 2 en 3 + 1 zelfgekozen criteria.

2. Zilver

Een supermarkt moet gebruik maken van de schapkaartjes met gezondere keuzes en voldoen aan criteria 1, 2, 3 en 4 (minimaal 1 kassa) + 2 zelfgekozen criteria.

3. Goud

Een supermarkt moet gebruik maken van de schapkaartjes met gezondere keuzes en voldoen aan criteria 1, 2, 3 en 4 (alle kassa’s) + 6 zelfgekozen criteria.

Deelnemende supermarkten moeten voor 31 december 2020 aangeven welke certificaat ze willen behalen. Vanuit Drenthe gezond vindt de beoordeling plaats, door een mysterie supermarkt bezoek. Wanneer een supermarkt voldoet aan de criteria zal er in juni een feestelijk moment plaatsvinden waarbij uitreiking is van het certificaat. De supermarkten krijgen een sticker en poster om zichtbaar te kunnen ophangen in de winkel. Het certificaat is een jaar geldig. Na een jaar krijgt de supermarkt opnieuw bezoek om te kijken of ze nog steeds aan de voorwaarden voldoen om een nieuw certificaat krijgen. Uiteraard kan een supermarkt zelf werken aan het verhogen van het certificaat.

Direct aanmelden